Big Band Bartje

Supertrots presenteren we (Want2Swing) op 13 juli onder de naam Big Band Bartje ons eerste Nederlandstalige Funk & Soul album. Na een heel jaar schrijven, repeteren, dingen veranderen en weer repeteren vinden we dat we met dit nieuwe album echt iets heel bijzonders hebben gemaakt. We vinden dat de naam Want2Swing niet heel erg past bij een Nederlandstalig album, daarom zijn we gaan denken over een tijdelijke andere naam. Omdat we ons verbonden voelen met Drenthe en we dat graag in onze naam willen laten terugkomen hebben we gekozen voor de naam Big Band Bartje. Bartje is natuurlijk een heel sterk Drents symbool.

Dankzij de steun van het "Investeringsfonds Muziek" van BumaStemra en de Provincie Drenthe heeft componist Marco Kerver 12 nieuwe bigband-pop composities gemaakt. Met als uitgangspunt het FUPS concept. FUPS staat voor Funking Up Populair Music en heeft als doel jongeren te interesseren in het bespelen van “echte” instrumenten. Korte krachtige arrangementen van liedjes die jongeren herkennen. Geen lange soli of brasstutti’s zoals gebruikelijk in bigband muziek, maar bondige “songs” die blijven hangen.

Nederlandse teksten omdat we het eigenlijk gewoon logisch vinden om in onze eigen taal te communiceren. Het voelt raar om de typisch Nederlandse onderwerpen van de liedjes in een andere taal te schrijven en te zingen. De titel van het album representeert precies datgene waarvoor wij onze muziek maken. “We Zien Je Heel Graag Dansen”.

Op dit album staan 12 liedjes, elk met een eigen onderwerp. De onderwerpen zijn van deze tijd en lopen uiteen van milieu problematiek tot datingsteleurstelling en van afscheid nemen van een dementerend familielid tot grote liefde voelen voor je partner. Wij hopen dat u zich als luisteraar herkent in de liedjes en wensen u net zoveel plezier in het beluisteren van de liedjes als wij hebben gehad met het maken ervan.

Neem de tijd om kennis te maken met dit werk. Hieronder staan alle 12 liedjes toegelicht, te beluisteren en downloadbaar. In een hoge resolutie (48/24). Vanaf 13 juli 2023 zal het album ook horen zijn via alle denkbare streamingsdiensten. Van 3 liedjes hebben we ook een video gemaakt, ook die zijn hieronder te zien.

Het album wordt gepresenteerd op 13 juli 2023 Podium 34 Borger en op 16 juli 2023 in het Der A Theater in Groningen.

1. Beste Beentje Voor

"Ik zet mijn beste beentje voor", op die manier beginnen we altijd met een nieuw project. In zo'n project ben je er altijd van overtuigt dat je met iets fantastisch bezig bent. Iets wat nog niet eerder is vertoond. De wereld zal versteld staan is de overtuiging. Tot onze verrassing komen we er dan na een tijdje achter dat de wereld niet zo heeft gereageerd als verwacht en gehoopt. Dan zit er maar één ding op, opnieuw beginnen en de volgende keer weer net zo ons best doen. Zangeres Beau Veldkamp zingt de lead van dit stuk met een speciale rol voor gitarist Ronald Kamphuis en onze kopersectie onder leiding van Johan Boekema.

2. Ik Zie Je Heel Graag Dansen

De wereld was ooit eenvoudiger. We zijn jong en leven het leven. Naast allerlei ambities zijn er cafés en nachtclubs. Disco’s en concerten. De mooiste tijd ontstaat terwijl de muziek waar je zo van houdt uit de boxen galmt, er iets van roes is in het hoofd en een prachtig medemens staat te dansen op jouw favoriete muziek. Geïnspireerd op de funkrock van Mothers Finest is “Ik Zie Je Heel Graag Dansen” zonder twijfel het hardste nummer op deze plaat. Met een virtuoze hoofdrol voor onze leadzanger Erwin Dorrius.

3. Wandel Het Park.

Lente, zon en liefde. Soms is het gewoon te veel goeds en is het moeilijk om optimaal te genieten. Om toch alle positieve vibes in je op te nemen is er de ontspanning in de natuur. Daarom houden zoveel mensen van wandelen door een park. Velen van ons hebben zo’n plek waar ze echt helemaal zichzelf zijn en dus optimaal hun geluk kunnen consumeren. Alleen of als stel en partners. Daarover zingt Stephanie Lopes Parente. De sfeervolle Flugelsolo is van het grote noordelijke jazztalent Jaap de Vries. Comp/Arr Marco Kerver

 

4. Doe Eens Aardig

Iedereen kent ze wel, de bullebakken de botte harken. Ze zijn om het minste geïrriteerd en laten dat ook merken. Gelukkig is daar de laatste tijd wat meer aandacht voor en hebben deze lieden het steeds moeilijker. Wie weet moeten ze eens naar dit lied luisteren. Erwin Dorrius neemt je mee in een wereld van mineur en majeur akkoorden waar conflict bespreekbaar is. Comp/Arr Marco Kerver

5. Val Me Niet Steeds Lastig

De corona pandemie is al weer een jaar achter de rug, maar de toen ontstane polarisatie tussen mensen houdt aan. Vrienden staan recht tegenover elkaar door het wel dan niet geloven van complotten. Families ruziën vele verjaardagen achter elkaar. Beau Veldkamp zingt over dit fenomeen zonder echt een oplossing te zien. Maar ze is er wel zat van. Daarom vraagt ze te stoppen met al die praatjes en haar niet meer lastig te vallen ermee. Tenorsolo Joost Koster

6. De Appel Valt

Je kan je leven lang van iemand houden en dan op het moment dat je die persoon verliest vinden dat je dat veel te weinig met die persoon hebt gedeeld. Doordat binnen gezinnen en families er vaak personen zijn met dezelfde karakters kan het zomaar gebeuren dat de liefde voor elkaar niet openlijk wordt beleden. Juist die herkennende persoonlijkheidskenmerken kunnen een barrière vormen. Dat terwijl er heel veel liefde is en was en vele heerlijke herinneringen. Maar om dat nou uit te spreken? Stephanie Lopes Parente zingt deze prachtige ballad met veel gevoel en neemt de luisteraar mee.

7. Ongehoord Goed

Daten tegenwoordig gaat heel anders dan vroeger. Veel directer ook en daardoor gaat het ook nog al eens mis. Waar vroeger noodgedwongen de tijd moest worden genomen om iemand mee uit te vragen, kan dat tegenwoordig via allerlei apps in een kwartiertje worden geregeld. Maar dan weet je nog niet veel van elkaar. Daarom gaat dat vaak mis en raak je gewend aan mislukking. Dan is het des te verrassender dat het ook goed kan gaan. Ondanks sceptische verwachtingen kan het ook meevallen. Dat gebeurt Beau Veltkamp in het funky "Onverwacht Goed".

8. Toontje Lager

Iedereen kent ze, de geluksvogels, de profiteurs. Alles komt naar ze toe terwijl ze eigenlijk niet zoveel kunnen. Maar ze passen blijkbaar in een plaatje. Doordat ze omhoog zijn gevallen hebben ze ook een grote mond en koeioneren ze hun hele omgeving. Het liefst heb je dat dat soort types gewoon weer weggaan. Dat iedereen wordt beoordeeld op zijn kwaliteiten. Maar dat is Utopia. In James Brown stijl zoals alleen Erwin Dorrius dat kan.  En nee, dit lied gaat niet over jou !!

 

9. Het Klefste Liedje Ooit

Alle albums hebben een liefdesliedje nodig. Dat beschrijft hoe mooi en hoe kwetsbaar echte liefde is. Dat je er bang van kan worden omdat je je realiseert dat een leven zonder eigenlijk niet bestaat. Meestal relativeren we dat soort gevoelens omdat het nogal kwetsbaar en klef overkomt. Beau Veldkamp agendeert die emoties in de prachtige R&B ballad "Het Klefste Liedje Ooit". Trombonesolo gespeeld door Rosalie Brandsma

10. Lik Mijn

Je hebt bewonderaars en huichelaars. Natuurlijk zijn wij blij met iedereen die onze band een warm hart toe draagt. Zelf zijn we ook heel blij met onze muziek. Het wordt lastiger als iemand het ene moment je schijnbaar adoreert en het andere moment kwaad over je spreekt en je zwart maakt. Normaal zeg je dan "Lik mijn reet toch!!" maar dat is niet zo netjes. Daarom maken wij ervan Lik mijn derrière!!. Wel zo netjes. En nee, dit lied gaat niet over jou. Gitaarsolo Ronald Kamphuis, synthsolo Tony Hoyting.

11. Heelhuids

Vanzelfsprekend is een maatschappelijk engagement onmisbaar voor een tot de verbeelding sprekend album. De milieuproblematiek is er één van uitersten. Wie betaalt de prijs van besparing? Gaan we met z'n allen het ravijn in? Is er een weg terug en zo ja, lukt het ons om die weg te vinden en te nemen? M.a.w. komen we Heelhuids door de komende jaren met aan de ene kant de besparingen en kosten voor een duurzaamheidsverandering en aan de andere kant een opwarmende aarde met alle natuurrampen als gevolg? Beau Veldkamp maakt het bespreekbaar in het soulvolle Heelhuids.

11. Fade Out

Eén van de meest nare ziektes in onze moderne tijd is Alzheimer. Bij deze ziekte komt de zieke steeds verder af te staan van het leven. Vanaf een bepaald moment komt zelfs de vraag aan de orde of de persoon die je kende nog wel bestaat. Dat terwijl er nog wel een levend wezen is dat aandacht en zorg verdient. De vraag dringt zich op wanneer je oprecht nog afscheid kan nemen van je geliefde. Het is een langzaam wegglijdende realiteit waar vanaf een bepaald punt niet meer op een diepgaande manier met de patiënt kan worden gecommuniceerd. Het einde van het leven als een Fade Out. Het is het trieste lot van steeds meer mensen. Stephanie Lopes Parente verwoord deze gevoelens in een lied met majeur en mineur, niet vrolijk maar wel de realiteit.

Ga jij ons helpen?

Met dit project hopen we de bekendheid van onze bigband muziek te vergroten. Wij geloven dat deze liedjes op ieder radiostation gedraaid kunnen worden. Dat iedere playlist deze zomer liedjes moet bevatten van dit album. Dat naast alle andere dingen waar Drenthe om bekend staat ook dit album kan komen te staan. Wij vinden dat, maar alleen als meerdere mensen dat ook vinden dan kan onze muziek de wereld in en kunnen steeds meer mensen, Drenthe Nederlanders en wereldburgers kennismaken met onze muziek. Muziek gespeeld met echte instrumenten. Laten we hopen dat ergens iemand naar deze muziek luistert en denkt: "Dat wil ik ook".
Dat die persoon zich gaat bekwamen in het spelen van een instrument om mee te kunnen doen met samenspelen. Wie weet komt er een dag dat die "iemand" mee gaat doen met Want2Swing. Of ieder andere band, bigband of orkest. De muziekwereld verschraalt doordat steeds minder mensen een instrument kunnen spelen. Laten we die trend keren. Zodat er over 10 of 20 jaar ook nog orkesten en bands zijn.

Vragen over deze productie? Bel of app Marco Kerver 0651841043 of stuur hem een mail via mbkerver@gmail.com

Scroll naar top