Bassist

Hoewel ik met Flatsharp Productions op meerdere manieren aktief ben, voel ik mij vooral Bassist. En natuurlijk doe ik alles wat ik doe met ontzettend veel plezier en overgave,bassen is echt mijn passie en liefde. Een dag niet gebast is een dag niet geleefd !!! Althans voor mij. Gelukkig verdien ik al vanaf 1986 een prachtig belegde boterham met het spelen op de bas. Heel veel grotere en kleiner optredens, met heel veel prachtige artiesten, orkesten en bands. De laatste jaren ook veel in de theaters met grote shows of kleinere musicals. Alles is leuk en een voorrecht om te doen. Ik vind het heerlijk om een hele avond voetbal te kijken, maar dan wel met mijn bas om mijn nek. Als ik langs mijn contrabas loop, moet ik em even pakken en op en neer op de hals. Ik kan ook oprecht jaloers zijn op ander goede bassisten, en enorm gemotiveerd worden daardoor om nog harder en vooral beter te studeren. Eerlijk is eerlijk, ik ben gaan schrijven om mijn favoriete muziek te kunnen spelen. Natuurlijk heeft het schrijven daarna zijn eigen bestaansrecht gekregen, maar het begon en zal eindigen bij het spelen van de bas.

Basgitaar

Met basgitaar ben ik begonnen toen ik 15 was. Mijn eerste bas was een Vision, die werd al snel ingeruild tegen een "Ibanez Musicion"

Hoewel ik van erg veel stijlen houd, gaat mijn voorkeur qua basgitaar uit naar de Fingerstyle Funk van de '70. James Jamerson, Francis Rocco Prestia, Anthony Jackson zijn helden. Ik houd ook heel erg van de stijl van Marcus Miller.

Jaren lang was ik een echte Yamaha fan, en speelde eigenlijk exclusief Yamaha. Sinds April 2008 heb ik echter een heel fijne Fender Jazzbass. Sinds die tijd heb ik geen andere basgitaar meer aangeraakt. Omdat ik erg graag improviseerde op mijn basgitaar vond ik het lekker om 6-snarig te spelen. Ook tijdens mijn lessen was mijn 6-de snaar handig, omdat ik dan mijn leerlingen goed op de bas kon begeleiden. (Met hoge akkoord liggingen). Echter sinds ik weer 4-snarig speel heb ik zoveel meer controle per noot (aanslag, demping, verschillende technieken enz) dat ik het gevoel heb opnieuw te zijn begonnen met bassen. Basgitaar is naast mijn vak ook vooral mijn hobby. Ik ben dus zo'n vogel die mijn bas ook meeneemt op vakantie, en daar ook vooral heel veel zit te "pielen". Heerlijk !!!!! Ik denk dat ik blijf spelen tot vlak voor mijn begrafenis.

Contrabas

Ik ben begonnen met het bespelen van de contrabas toen ik 20 jaar was. Ik speelde toen al 5 jaar basgitaar, en op die basgitaar veel Jazz muziek. Het leek mij mooier om die jazzmuziek op een contrabas te spelen, daarom ging ik naar de muziekschool voor contrabasles. Het heeft me wel wat tijd gekost voordat ik het spelen op de contrabas net zo leuk vond als op de basgitaar. Het is veel zwaarder en eigenlijk (eerlijk is eerlijk) is het moeilijker om een bepaald basis niveau te bereiken op de contrabas dan op de basgitaar. Voordeel was natuurlijk wel dat ik al veel basgitaar speelde, en zodoende dus eigenlijk alleen moest werken aan "instrument-beheersing".

Maar na een jaar of 2 kreeg ik steeds meer controle over de contrabas en veroverde deze langzaam mijn hart. Dat had ook te maken met het feit dat ik bv in de "New Metronome Big Band" al meteen op behoorlijk hoog niveau Jazz moest spelen, wat me veel studie maar ook veel voldoening bracht. Dit orkest was lange tijd de meest spelende professionele Big Band van Nederland, en dat stelde natuurlijk eisen aan het speel niveau. We begeleiden ook veel grote nationale (Benjamin Herman, Bart van Lier, Eric Vloeimans, Pim Jacobs eva) en internationale (Toots Thielemans, Scot Hammilton, Deborah Brown) artiesten.

Ik vind alles leuk speel veel Big Band jazz maar houd ook enorm van de trio bezetting. Ook de optredens met Vocal Group Treats zijn een feest.

Basgitaar & Contrabas

Basgitaar & Contrabas

Basgitaar & Contrabas

Scroll naar top