Composities

Naast het spelen van Basgitaar/Contrabas is het schrijven van muziek een grote passie. Naast compositie opdrachten voor derden, vind ik het heerlijk om liedjes te schrijven voor mijn eigen projecten. Dat heeft tot op de dag van vandaag al geresulteerd in een aardig oeuvre. Grofweg is mijn werk in te delen in 1. jazzy en 2. funky. Daarbinnen is het onderscheidt te maken in instrumentaal en vocaal. Ik probeer zoveel als mogelijk de composities die ik maak, of de liedjes die ik schrijf te registreren. De CD's die verschenen onder het label FlatSharp Productions zijn dan ook een goede afspiegeling van de dingen die ik maak.

Jazzy composities

Vanaf 1997 publiceer ik werken in het jazzidioom. In de begin jaren onder de naam Flat 7 of Flat 9. Later met Stageband Jazz Orchestra. Ik schrijf zowel korte stukken als lange tot erg lange stukken. Ik vind het heerlijk om een lang stuk te schrijven met een bepaalde tijdslijn. Op die manier kan ik een muzikaal verhaal vertellen waarin steeds lange lijnen zitten als een soort van rode draad. Binnen die lijnen kan ik weer korte stukken verwerken. Op die manier heb ik tot nu toe 4 langer dan een uur durende jazzsuites geschreven. De eerste voor smallband (Flat9) Life Of A Day. Deze is te beluisteren via Youtube. In 1999 is er een CD verschenen van deze 1 uur durende suite. Nadat ik voor Stageband Jazz Orchestra enkele lossen stukken heb geschreven waaronder het in 2013 opgenomen stuk "Björn Bajs", schrijf ik vanaf 2018 jaarlijks een jazzsuite bij een specifiek onderwerp. Deze suites worden uitgevoerd in meerdere theaters rond de Pasen.

Pop composities

Pop composities noem ik liever liedjes. Voor zowel Soul Vaccination als Want2Swing heb ik veel liedjes geschreven. Zeker meer dan honderd. Het leuke, en moeilijke van popliedjes zijn wat mij betreft de teksten. Ik ben zeker geen tekstschrijver, maar bij popliedjes horen teksten. Dus dat is regelmatig zweten geblazen. Als ik eenmaal een leuke tekst heb gemaakt, dan komt de muziek vanzelf. Het eerste grote project dat ik op die manier aanpakte was met Soul Vaccination in 2000. In een wilde bui besloot ik om een heel programma eigen liedjes te schrijven en uit te voeren met de band. 18 liedjes in 3 maanden. Het was moeilijk maar ook heel erg leuk. Ik had de smaak te pakken, en schreef 4 CD's vol voor Soul Vaccination. Later deed ik hetzelfde voor Want2Swing, ook 4 CD's vol met stukken van mijn hand. Is alles goed wat ik schrijf? Tuurlijk niet, maar er zitten pareltjes tussen. Dus.

Scroll naar top