The Six Decades Of My Father

Dat is de titel van de nieuwe paassuite die ik dit jaar mocht schrijven voor Stageband Jazz Orchestra. Suite suggereert overigens dat het gaat om een serie dansen in de klassieke zin van het woord. Nog minder dan bij de vorige paassuite is dat het geval.

Het woord “suite” staat ook voor meer aan elkaar verbonden kamers, die samen één geheel vormen. De term “suite” wordt ook gebruikt in de software wereld om een pakket verschillende programma’s aan te duiden, waarbij je moeiteloos met b.v. vaste parameters van het ene naar het andere programma hobbelt. Dat nu is ook het wezen van deze suite. Muzikale thema’s steeds in een andere omgeving. Door de verschillende melodieën iedere keer in een ander ritmisch en harmonisch motief te plaatsen ontstaat de suite.

Net als vorig jaar hebben we de paasweek uitgekozen voor de uitvoeringen. Traditioneel wordt er in de paastijd veel naar muziek geluisterd, denk aan de vele “passies” die in die week worden uitgevoerd. Wij hopen en denken dat veel mensen de verstilling en verdieping van serieuze muziek eens willen beleven met orkestrale jazzmuziek en een wat meer wereldse beleving. Uitgevoerd door de beste jazz musici van Noord Nederland.

Dit jaar beschrijft de suite het leven van mijn vader. Huub Kerver, geboren net na het begin van de 2de wereldoorlog in het centrum van Den Haag. Niet bepaald de beste plek in tijd om geboren te worden. Mijn vader heeft als kind van 4 jaar de hongerwinter en alle bombardementen meegemaakt. Door de slechte start van zijn leven was zijn gezondheid al snel zeer matig, en belandde hij na de oorlog samen met vele “Haagse Bleekneusjes” in een gezondheidskamp in Soesterberg. Daar zat hij jaren, met alleen de grote vakantie en de kerst bij zijn ouders. Stikkend van de astma. Toen moest hij nog 10 jaar worden.

Veel meer thema’s uit zijn leven komen voorbij in het bijna 90 minuten durende stuk. Bijvoorbeeld zijn verlies in het geloof, wat een enorme impact op hem heeft gehad. Ook zijn strijd voor rechtvaardigheid en zijn strijd tegen de kanker in zijn laatste jaren. Natuurlijk is ook het genieten van de topjaren, zijn kracht en liefde muzikaal verbeeld. Verder zit er ook een meer wereldse tijdscomponent in het stuk, waarbij de luisteraar zijdelings een muzikale toer krijgt door verschillende Big Band stijlen van de laatste zes decenia van de vorige eeuw.

De concerten worden uitgevoerd samen met vocalgroup Treats op 16 april in de Meerpaal in Dronten, 18 april Martiniplaza Groningen, 19 april theater de Bres in Leeuwarden en 20 april Podium Zuidhaege Assen. Daarna zal de suite worden geregistreerd om te worden uitgebracht op CD.

Nu maar hopen dat genoeg mensen de weg naar de theaters weten te vinden, zodat deze vorig jaar ingezette “traditie” volgend jaar weer een vervolg krijgt. Het is het waard. Nieuwe eigentijdse muziek verdient een podium, ook in de jazz.

1 reactie op “The Six Decades Of My Father”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top