Opstarten Stageband

Sinds jaar en dag de moeilijkste klus van het jaar. Het reanimeren van de Stageband, zodat we weer een jaar onderscheidende jazzmuziek kunnen maken. In het noorden van Nederland, eigenlijk in heel Nederland, zijn ontzettend veel big bands. Ik denk dat je wel kan zeggen dat big bands qua populariteit de moderne fanfares zijn. Logisch ook, big band muziek is zeer breed, het swingt en het is nostalgisch. Veel amateurmuzikanten beleven heel veel plezier aan het spelen in een big band.

De Stageband is geen amateur big band, hoewel de professionele muzikanten die er in meespelen, de big band wel als zodanig moeten beleven. Want, hoewel de bigbandmuziek dus om te spelen heel populair is, is het moeilijk om een steady publiek aan je te binden. Overigens hangt dat ook van het type muziek af wat je speelt, want b.v. de Eemsmond Big Band heeft een prachtige vaste groep bewonderaars, waarvoor ze regelmatig grote concerten geven. De stageband echter maakt innoverende jazzmuziek, en dat wordt niet door heel veel mensen als erg onderhoudend ervaren. Alle van oorsprong professionele bandleden van de Stageband, moeten dus tijd en geld steken in de big band, om überhaupt te kunnen repeteren.

Toch heeft de Stageband een belangrijke functie in dat hele culturele big band veld van Noord Nederland. In de stageband zitten veel dirigenten en orkestleiders van andere bigbands, er wordt repertoire ontwikkeld. Goede amateurs kunnen de sprong wagen en meedoen met de band, wat ook zeer inspirerend is. Die structuur zal vele organisaties bekend voorkomen, zelfs de sport kent dat soort raamwerken. Via amateurclubs promoveren naar de topklasse. En de Stageband is topklasse, wat ze de afgelopen jaren talloze keren heeft bewezen met hoofdprijzen in nationale en internationale concoursen.

Voor dit jaar heeft de Stageband weer ambitieuze plannen. Na de succesvolle paasconcerten van vorig jaar, waarbij de Hållsta Suite werd uitgevoerd in 4 redelijk gevulde theaterzalen, gaan we dit jaar verder op die weg. Het eerste deel van het jaar spelen we de muziek van onze lead trombonist Pavel. Prachtige organische arrangementen en composities van deze Russische grootmeester. De tweede helft van het jaar willen we ons weer gaan toeleggen op een nieuwe suite, die we in de Paastijd, als moderne tegenhanger van de Paaspassies willen gaan uitvoeren.

Plannen genoeg, maar weinig budget, dus opereren in de marge. Op passie van de muzikanten. Moeilijk is dat, omdat ook aan die muzikanten wordt getrokken door andere partijen met meer kapitaal. Het valt dus niet mee om jaar na jaar een onderscheidende big band samen te stellen met muzikanten die één avond in de week vrijhouden om gezamenlijk inhoud te geven aan die passie. Het lijkt dit jaar weer te lukken, na veel inspanning. Nu maar hopen dat het publiek de weg naar de theaters weet te vinden, mede ook om dit soort inspanningen te waarderen. Alsmede te genieten van prachtige nieuwe jazzmuziek.

Scroll naar top