In Memoriam Nick Danens

Deze week zijn we opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Nick Danens. Nick speelde trombone o.a. bij Stageband Jazz Orchestra.

Mijn eerste kennismaking met Nick was ruim 30 jaar geleden bij Gruno’s Postharmonie. Hij was toen al de “grote” trombonist, ik speelde klarinet, om mijn contrabas lessen tegen een “fanfare vergoeding” aan de muziekschool te betalen. Later kwam ik Nick weer tegen toen ik les ging geven op het I.C.O. in Assen. In gesprekken met hem uit die tijd viel me op hoe uitgesproken hij kon zijn over verschillende onderwerpen. Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik daar ook erg van houd. Dat gaf dus een verbinding. Nick had liefde voor de muziekcultuur en het leven dat daar bij hoort. Het verdroot hem zeer dat daar zo enorm veel aan veranderd is de laatste 20 jaar.

Tot mijn vreugde kwam Nick een paar jaar geleden de gelederen versterken van het Stageband Jazz Orchestra. Een enorme kwaliteitsimpuls voor onze band, want Nick kon geweldig spelen. Ik had een band met hem tijdens de vele repetities. Nick en ik hadden dezelfde humor, en hoewel we inhoudelijk vaak van mening verschilden over hoe de muziekwereld in elkaar zou moeten steken, herkende ik bij hem in dat soort discussies de grote passie voor ons vak. En hoe bijzonder is het, dat je een prachtige professionele klassieke carrière hebt opgebouwd, en dan toch iedere dinsdagavond geheel vrijblijvend gaat repeteren in een totaal andere genre dan je eigen? Dat is echte passie.

Afgelopen maanden hebben we met de band gewerkt aan mijn “Hållsta Suite”. En wat heb ik genoten van Nick in dat proces. Nick was echt een jongen van het type “ruwe bolster, blanke pit”. Nick gaf me stiekem complimenten via appjes, mailde me dat het goed zou komen, complimenteerde me op gezette tijden met de hoeveelheid werk die ik voor dit project verrichtte. En was oprecht trots op het resultaat. Wat een fijne vent, en wat een gemis voor de muziekwereld.

Het laatste wat we samen met Nick hebben gedaan is het opnemen vorige maand van de Suite voor de te verschijnen DVD. Natuurlijk dragen we die opnames op aan Nick, maar we krijgen hem er niet mee terug. Ik voel nog steeds de verbijstering als ik terugdenk aan dat telefoontje afgelopen maandag met het vreselijke nieuws van zijn onverwachte overlijden. Het leven is oneerlijk, en ik weet zeker dat Nick daar ook een heel uitgesproken mening over had. R.I.P. Nick Danens.

3 reacties op “In Memoriam Nick Danens”

 1. Wim Niemeijer

  Ach…wat een vreselijk bericht….de familie en vrienden en kennissen heel veel sterkte toegewenst!!!!!

 2. John en Anja Westerbrink

  Gecondoleerd met het overlijden van Nick. Wij zijn verdrietig en geschrokken door het overlijden van Nick op zo’n jonge leeftijd! Wij kennen Nick uit zijn muzikale verleden. Als dirigent van Orpheus Eenrum en als inval-dirigent bij de Ter Speler Harmonie. Wij wensen zijn naaste familie, vrienden en collega muzikanten heel veel sterkte met gemis van Nick in de komende tijd!

 3. Ook bij Gruno’s Postharmonie sloeg het nieuws afgelopen maandag tijdesn de repetitie in als een bom. Wij herkennen Nick volledig in het bovenstaande ‘In Memoriam’. Nick heeft jarenlang bij onze vereniging gespeeld en heeft veel muzikanten opgeleid. Ik heb zelf al die tijd naast hem mogen zitten en we hadden veel contact, toen nog niet via app en mail, maar veelvuldig, ja bijna dagelijks via de telefoon. We zullen Nick nooit vergeten en wensen de naaste familie, vrienden en collega’s veel sterkte bij het verweken van dit grote verlies.. Dat hij moge rusten in vrede.

  Piet Zaagman
  Gruno’s Postharmonie

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top