Luisteren naar de Master CD van Treats.

Aan het eind van een enorm traject wacht altijd het mooiste klusje van het maken van een CD. Voordat de CD voor de eeuwigheid wordt vastgelegd op CD moet er een laatste controle komen van betrokkenen om te luisteren of er nog discrepanties op de CD staan. Bauke Van Der Laaken van de vermaarde Studio Spitbergen uit Zuidbroek, één van de fijnste mensen om mee samen aan een project te werken, heeft de CD gemixt en gemastered. En wat een top klus weer. CD klinkt als een zonnetje, helemaal in de jazztraditie van Manhattan Transfer en New York Voices, de inspiratiebronnen van Treats. Echt een feest om naar te luisteren.

Het ontroert me te luisteren naar deze CD, omdat ik weet hoe gigantisch veel vrije tijd erin zit. Vandaar ook de titel: “Wasting Time”. Wat een project ook. Allereerst de samenstelling. Vier absolute top zangers repeteren wekelijks, jaar na jaar om zich de sound eigen te maken. En met top zangers bedoel ik niet zangers die de Voice o.i.d. hebben gewonnen, maar zangers die zeer complexe harmonische composities zonder autotune loepzuiver kunnen zingen. Dat heeft niks te maken met het zingen van een liedje op TV. Dat kan iedereen.

3 jaar geleden begonnen met de opnames in Studio Wijnbergen in Franeker. Wat een fijne plek ook, waar je jazzmuziek op kan nemen met een engineer die weet hoe jazzmuziek moet klinken. Waar een waanzinnige vleugel staat. Hans Wijnbergen kan je het gevoel geven dat je echt iets bijzonders aan het maken ben. En dat is prettig. Heerlijk weekend daar gehad met Treats, terwijl we daar de ritmesectie opnemen. Imre was nog geen vader, Tony zat nog in de luiers en ikzelf zag er nog goed uit. Zo lang geleden.

Daarna stuk voor stuk op meerdere locaties alles inzingen, lied voor lied, soms maat voor maat. De geweldige Steven Sluiter in studio Steem, en hij had zijn vriendjes Pasha Shcherbakov en Libbe Oosterman bij zich. Daarna om alles te completeren speelde Raphael Tahapary nog prachtige percussie in, ook in Studio Steem.

Wat een werk hebben Nynke, Jeroen, Anne-Lie en Jasper hier inzitten. Maar wat was het het waard!!!. Om eens in de zoveel tijd een CD te maken met internationale allure moet je alles opzij zetten en er gewoon voor gaan. En dat precies ontroert me, die passie, die drive. Zeer herkenbaar, en wat ontzettend mooi.

Ik heb geen oneffenheid ontdekt op deze schitterende CD, die je in je collectie moet hebben. Ben je koorzanger? Houd je van swingende jazzmuziek? Originele composities? Allemaal redenen om betrokken te zijn bij deze CD. Kom de presentatie meevieren in het paasweekend. Je bent meer dan welkom.

Scroll naar top