Jazz Suite

Henk Meutgeert:

Het was een voorrecht en een plezier om de jazzsuite van componist Marco Kerver bij te wonen in de Singhelzaal in Groningen.Je hoort niet vaak dit soort stukken voor zo’n mooie bezetting en gespeeld door zeer bekwame muzikanten.

“Life Of A Day” Part 1 Groningen 26 Juni 1999

httpv://www.youtube.com/watch?v=5_MtohiuUUE

Het stuk bestaat uit 4 delen en is gebaseerd op een boek. Het eerst deel Morning begint met een prachtige inleiding van gitarist Winfred Buma en daarna de zuiver bespeelde sopraansaxofoon van Harry van der Laan. Mooie kleuren zijn gebruikt achter de gitaarsolo en daarna goed gespeelde tuttis met trompettist Kevin Gallagher en altsaxofonist Harry Broekman. Het eerste deel eindigt weer met de sologitaar en gaat zonder onderbreking naar het tweede deel “Afternoon”,

“Life Of A Day” Part 2 Groningen 26 Juni 1999

httpv://www.youtube.com/watch?v=nIVRlBcXFQI

dat opent met een swingend gespeelde alssaxsolo door Will Jasper afgewisseld met goed gespeelde en gearrangeerde tuttis. Dan is het weer de beyrt aan Harry van der Laan, maar deze keer op tenorsaxofoon, daarna de ervaren nestor van de trompet Eddie Engels. Bijzonder mooi is het trompetgeluid van Kevin Gallagher in de korte ballade. Aan het eind van het tweede deel is het de beurt aan drummer Marcel Rotgans, die zowel buitengewoon alert begeleidt als solo speelt,

“Life Of A Day” Part 3 Groningen 26 Juni 1999

httpv://www.youtube.com/watch?v=32TPM1EklI8

vervolgens laat Marco Kerver dat hij naast componist en arrangeur ook een uitstekende bassist en solist is. Het tempo van het derde deel “Evening” wordt duidelijk ingeleid door de ritmesectie en dan volgt een mooie open gespeelde trombonesolo door Arend Huisman. Heel spannend is dat Marco steeds weer herkenbare fragmenten van de compositie terug laat keren, het gevolg hiervan is dat het een herkenbare vorm krijgt, bovendien zijn er zeer gevarieerde tempi en kleuren gebruikt, waardoor de aandacht niet verslapt.

“Life Of A Day” Part 4 Groningen 26 Juni 1999

httpv://www.youtube.com/watch?v=HmC03j237gs

Een mooie afsluiting van het derde deel is de tenorsolo van Harry Broekman met op de achtergrond de fluit van Wil Jasper, overgaand in het vierde deel Night, waarin teruggekeken wordt op de rest van de dag. Het is al met al een product om trots op te zijn, zowel de compositie, het arrangement en de bijdrage van de fantastische spelers.

Henk Meutgeert Maart 2000.

Scroll naar top