Vackra Visor

Door de Corona crises is het hele culturele leven stil gevallen. leek het in de zomer van 2020 langzaam weer op gang te komen, vanaf december 2020 tot juni 2021 is er geen of nauwelijks podiumcultuur geweest. Om dat weer te starten heeft de overheid professionals hulp geboden in het ontwikkelen van plannen. Via het Fonds Podium Kunsten worden kleine gezelschappen gestimuleerd programma's te ontwikkelen die goed passen bij het kleinschalig opstarten van de podiumkunsten na de Corona pandemie. Samen met Anne-Lie Persson en Tony Hoyting heb ik een programma ontwikkeld binnen dat kader over de Zweedse jazz van de jaren '50 en '60 en de invloed daarvan op de hedendaagse muziekcultuur in Zweden. Zweden heeft jaren voorop gelopen in Europa met het spelen en ontwikkelen van de uit Amerika overgekomen jazzstijlen na de 2-de wereldoorlog. Eén van de redenen was dat Zweden financieel goed uit de 2-de wereldoorlog was gekomen. Waar de rest van Europa bezig was met herstellen en herbouwen, volgde Zweden de hoogconjunctuur van Amerika. Ook voor Amerikaanse jazzmusici was het speelklimaat daardoor in Zweden zeer aantrekkelijk. Er gebeurde veel en er werd goed betaald. Sommige muzikanten emigreerden zelfs naar Zweden. Deze invloed drukte een belangrijke stempel op de muziek beleving in Zweden. Populaire muziek (Popmuziek) werd eerder grootschalig geaccepteerd, en de jazz vond zijn weg in de theaters en kleinkunst. Mooi voorbeeld is Cornelis Vreeswijk die met zijn kleinkunstmuziek dicht de jazz benaderd. Ook samenwerkingen tussen Zweedse en Amerikaanse jazzartiesten zorgden ervoor dat populaire muziek al snel de mainstream werd. Wij gaan 7 concerten doen met dit als uitgangspunt. Data en kaartreserveringen kunt u vinden op de projectwebsite van Vackra Visor. Welkom !!

Scroll naar top