Het schrijven van een jazzsuite

Ook dit jaar heb ik mij gecommitteerd aan het schrijven van een lang stuk muziek voor het Stageband Jazz Orchestra. Omdat het hele proces vorig jaar zo ontzettend leuk was voor zowel de Big Band, het publiek, en voor mezelf. Eigenlijk is het veel te veel werk, om naast mijn andere activiteiten te doen. Helemaal omdat ik ook nog druk ben met de laatste loodjes van de vorige Paas Suite. Die ben ik aan het mixen, en er komt nog één zang inzing sessie. Toevallig waren hier eergister alle leden van vocalgroup Treats in Studio Steem, voor een pittige inzingdag. Het moeilijkste lied van de Hållsta Suite, Patience stond op het programma. Is helemaal te gek geworden trouwens, maar dat terzijde.

Het beginnen van een lang stuk muziek vind ik het moeilijkst. Allereerst moet je een goed cyclisch thema hebben, een sfeer, een concept. Daarna is het noten poepen, zoals ik het graag oneerbiedig noem. Content maken. Ik moet over het “dode punt” heen. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij vele arrangementen en composities die ik al heb geschreven. Alleen ligt het “dode punt” bij een gemiddeld arrangement na 2 minuten muziek, en bij een lange suite pas na ongeveer 20 minuten muziek.

Dat betekent feitelijk dat ik op dit moment allemaal onafgewerkte thema’s en ideetjes heb, halve teksten, vage ideeën, waar het vliegwiel nog niet van gaat draaien. Dat is een zware fase, vooral in de wetenschap dat het begin van de repetitie periode dichterbij komt, en dat er ook nog allerlei ander werk klaar ligt, of nog gaat ontstaan in die periode.

Maar het is het waard. Want naast de enorme lol die we allemaal van dit soort projecten hebben, is het ook goed dat een zo gerenommeerd orkest als het Stageband Jazz Orchestra werkt aan nieuw vreemd jazzmateriaal. In een ongewone vorm. Dat we aan het proberen zijn om het paasweekend traditioneel een “jazz weekend” te maken. Dat mensen die kunnen houden van ons type muziek zich steeds vaker gaan bewegen naar concerten van dit orkest. Daar is traditie voor nodig, die zijn we aan het creëren.

Schrijf maar in je agenda, Jazzsuite Stageband Jazz Orchestra a.s. Paaswekend 2019. Iedereen is nodig, en je aanwezigheid wordt gewaardeerd.

Scroll naar top