Mixen mixen mixen.

Mijn leven in muziek. Muziek is mijn passie. Na het spelen van de bas, verschillende bassen, verschillende stijlen, ben ik mij gaan verdiepen en ontwikkelen in het schrijven van muziek. Dat was een grote verdieping in mijn muziek beleving. Natuurlijk bleef ik bassen, maar het schrijven van muziek heeft zo’n totaal andere beleving, dat dat er gewoon naast kon. Uiteraard waren er kruisverbindingen tussen beide disciplines. De dingen die ik wist van bassen nam ik mee naar de schrijverij, en de dingen die ik leerde en ontdekte bij het schrijven vond ik terug in mijn basspel.

De laatste jaren heb ik aan deze 2 passies een derde toegevoegd. Het mixen van muziek. Noodgedwongen overigens, want ik wil muziek produceren, en die moet gemixt zijn. Om dat steeds uit te besteden is met mijn productie snelheid veel te duur. Dus als ik wil blijven publiceren, dan moet ik mij ontwikkelen in het mixen van muziek.

Aanvankelijk was dat met tegenzin, omdat het erg moeilijk is en ik steeds niet tevreden was over het resultaat. In die zin zijn er veel parallellen met het leren van arrangeren en componeren. Je moet gaan vertrouwen op je eigen smaak en oren. Als je net begint, zijn regels je enigste houvast. En aan regels heb je niet zoveel bij creatieve vaardigheden. Dat is frustrerend. Je moet moet dus echt je uren maken, ervaring tanken.

Langzaam maar zeker, en ik ben er nog lang niet, krijg ik meer grip op de materie, die net zo addictief is als arrangeren en bassen. Uren, dagen, maanden van luisteren en draaien aan knopjes. Teleurstelling en euforie. Maar het komt er aan. Ik voel dat het ontwikkelt, dat ik meer zelfvertrouwen krijg, dat ik dingen durf. Dat is belangrijk en cruciaal.

Natuurlijk kan ik nooit een topmixer worden, omdat dat enorme financiële investeringen vraagt. De beste studio’s werken met apparaten die miljoenen euro’s kosten. Daar kan ik nooit tegen op en dat hoeft ook niet. Nog steeds zullen sommige producties, zoals b.v. de laatste plaat van Anne-Lie worden gedaan in dure studio’s met dito producers. En dat is prima. Maar ik zal steeds meer de producties waar een kleiner budget voor is, kunnen liften naar een prachtig eindresultaat. En wat kan ik daar ook van genieten.

Deze weken ben ik bezig met het mixen en editten van de nieuwste CD van Stageband Jazzorchestra, Hållsta Suite. Wat een feest is dat. Geweldig muzikanten, mooie muziek (want zelf geschreven;)), heel goed opgenomen (Akkrum top studio) en steeds meer kennis van mijn kant. Ik lig regelmatig ’s nachts wakker met mijn hoofd vol ideeën. Dat is passie. Naast het bassen en schrijven is mixen mijn derde liefde. Heerlijk.

Scroll naar top