Huiskamerconcerten Roden

Verschillende malen mocht ik er al spelen, tijdens de traditionele huiskamerconcerten in Roden. En alle keren was het een verrassend leuke ervaring. Als ik niet wist dat degene die het organiseert Ben Douwes is, dan zou je kunnen denken dat dit de toekomst van de concerten cultuur zou zijn. Prachtige plekjes, met super enthousiast publiek. Heel erg lieve gastheren en vrouwen, die je echt een zeer welkom gevoel geven. En ook altijd de perfecte muzikale beleving, van zowel publiek als muzikanten. Allemaal plussen, dus waarom heeft niet iedere middelgrote plaats zo’n prachtige dag of dagen?

Het antwoord is simpel. Alleen Roden heeft Ben Douwes. Want er komt enorm veel bij kijken hij zo’n evenement. En daarvoor heb je doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen nodig. Ben heeft dat, en vooral ook een geweldige drive om dingen te realiseren die hij in het hoofd heeft.

Ik kan het weten, want ik heb jarenlang in de Big Band gespeeld die Ben Douwes leidde. En alleen al door mijn toedertijd nog behoorlijk puberaal enthousiasme en dwarsdenkerij weet ik dat Ben kan incasseren. Maar, belangrijker nog, zijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat de New Metronome Big Band jarenlang de succesvolste commerciƫle Big Band van Nederland was. Met soms wel 50 betaalde optredens per jaar. Dat heeft geen enkele professionele Big Band in Nederland hem nagedaan na die tijd. (behalve Glenn Miller BB natuurlijk, maar die spelen in heel Europa)

Gister deed ik mee met een andere held uit de noordelijk jazzscene Bert Brandsma. Bert vertoeft al jarenlang in een circuit waar op een prachtige manier muziek wordt gemaakt. De oude jazz. En daarin heeft hij zich nu opgewerkt naar de top van europa. Hij toert regelmatig maanden achter elkaar met de Chris Barber Band, door heel Europa. Hij speelt alle saxen en clarinetten die er bestaan, en allemaal even virtuoos. En hij heeft de prachtigste verhalen. Ik heb er enorm van genoten in ieder geval.

We mogen hopen dat Ben nog lange tijd de spirit heeft om dit soort dagen te organiseren. Zodat er ergens in een andere gemeente iemand hetzelfde probeert te gaan doen. En nog iemand en nog iemand. Ik zou het te gek vinden, want ik vind het geweldig die concerten bijna bij de mensen ol schoot. Ook al omdat mijn bas onversterkt zoveel beter nog klinkt dan versterkt.

Scroll naar top