Boter Bij De Vis

Veel culturele initiatieven zoeken tegenwoordig steun bij fonds wervers om hun plannen te verwezenlijken. En terecht ook, want het slagingspercentage is hoog. Ook in onze omgeving is deze manier van het verkrijgen van steun al meerdere malen met succes bekroond. Op dit moment is Vocal Group Treats bezig met een fondswervingsactie, die de doelstelling al bijna heeft gerealiseerd. Het Stageband Jazz Orchestra heeft in 2013 een succesvolle fondswervingsactie gehad, waarmee zij haar 2-de CD heeft gefinancierd. Mooi en hoopvol dat al die acties zo royaal worden gehonoreerd. Dat betekent dat veel mensen een warm hart hebben voor kunst en graag bereid zijn een beetje mee te helpen met het realiseren van mooie projecten.

Tegelijkertijd zien we dat het heel moeilijk is om publiek te interesseren in prestigieuze concerten, en ze uit te dagen om de bekende musical en artiest eens links te laten te liggen en te kiezen voor een nieuw vergezicht. Terwijl dat voor zowel artiest als projectparticipant toch de meest voor de hand liggende manier is om een kunstenaar te steunen. Boter bij de vis.
Natuurlijk spreekt vaak het maken van een CD, in een ambities plan een grote groep liefhebbers makkelijker aan dan het zoveelste concert dat de zoveelste Big Band ergens organiseert. En natuurlijk hoeft niet ieder concert of iedere concertreeks van een willekeurige Big Band persé heel erg interessant te zijn. Gelukkig zijn er in ons idioom heel veel amateurs die met enorm veel plezier en enthousiasme de prachtigste concerten organiseren. Helemaal te gek natuurlijk, maar niet altijd heel erg gewichtig als het gaat om artistieke diepgang.

De kunst is, om als luisteraar en concertbezoeker een onderscheidt te kunnen maken tussen de casual concerten (die ook de Stageband met regelmaat organiseert) en de projecten waar je als participant via een fondswerving graag je bijdrage aan zou willen leveren. M.a.w. hoe bereiken we het publiek dat intrinsiek graag innovatieve culturele initiatieven steunt, zonder daar een fondswervingsactie aan te koppelen?

Ook van de Hållsta Suite wordt een CD gemaakt, is er sprake van een heel nieuw concept (een stuk van een uur) en werken de beste noordelijke professionals maandenlang aan skills en diepgang om verder te komen en te gaan dan gebruikelijk. M.a.w. via een fondswervingscampagne zouden waarschijnlijk velen zich graag willen verbinden met dit project.

En toch hebben we besloten geen fondswervingsactie op te zetten voor dit project. Waarom niet? Omdat wij graag publiek aan ons willen binden. Maar dan op de gezonde manier. Door steeds ons publiek, en het liefst een zo groot mogelijk publiek, te verrassen met nieuwe kwalitatief hoogstaande muziek. Op een consciëntieuze manier uitgevoerd. Dat is de gezonde basis. Wij een onderscheidend concert, jullie komen kijken. Dat is de beste manier van ondersteuning. Op die basis kunnen wij vele jaren de prachtigste muziek ontwikkelen. Vanuit onze basis, ons publiek.
Niet ieder jaar een fondswervingsactie, wel ieder jaar een nieuw innovatief project van de meest bevlogen en toegewijde muzikanten van Noord Nederland. Jullie hoeven alleen maar te komen kijken, wij geven jullie een avond vol verrassingen, diepgang en virtuositeit. Een concert als resultaat van maandenlange wekelijkse gedisciplineerde repetities. Dat is onze tegenprestatie.

Scroll naar top