2 arrangementen klaar voor Erikah Karst

Erikah Karst

Want2swing gaat spelen met Erikah Karst (10 Juli Hoogeveen buiten!!) Daar moeten natuurlijk arrangementen voor komen, voor de Big Band.
Bij het arrangeren van dit soort muziek is het vooral vervangen. Vaak zijn er 3 of 4 gitaren gebruikt, terwijl wij er maar 1 hebben. Je zult dus veel van die (vaak herkenbare) partijen moeten herschrijven en instrumenteren naar andere blazers groepen. Verder is het bij dit werk erg belangrijk dat de toonsoort en vorm hetzelfde blijven, daar voelt de artiest zich het prettigst bij. Ik vind het ook altijd belangrijk om de melodie helemaal uit te schrijven, zodat je daar bij het zetten van andere sectie rekening mee kan houden, en desgewenst de leadzang ondersteunen. Natuurlijk moet je ook een ritmische en harmonisch adequate transcriptie maken, anders krijg je geheid commentaar, of van de artiest of van de fans die de liedjes soms al 1000 keer hebben gehoord, en dus verwachten dat het wel net zo klinkt. Ook moet je ook veel lijntjes “bedenken” (componeren) zodat niet de helft van het orkest uit zijn of haar neus aan het eten is.
Natuurlijk is ook de speelbaarheid een factor, daarbij moeten soms nare keuzes worden gemaakt omdat sommige lijntjes net te hoog of juist weer te laag worden.
Verder is leesbaarheid een belangrijke factor bij het opmaken van goede partijen. De Bigband leden kennen soms de liedjes niet, dus die moet je met aanwijzingen in de partij ondersteunen, mochten ze zich een keer “ver tellen”.

Tja, ik ben een vakman dat is zeker !! Maar ik doe de andere liedjes later want het is dit weekend te lekker weer !!!! Toemeledokio

Scroll naar top